luni, 30 august 2010

Etnografia





ETNOGRAFIA
Satele componente comunei Motca pastreza inca destule marturii ca si aici,asa cum e si firesc,creatiile artistice populare ,au constituit pentru localnici,de-a lungul anilor,o dominanta a vietii lor spirituale.
Se poate vorbi chiar de un specific al creatiei populare locale, raportandu-l la o arie etnografica,mai larga,in cadrul careia se pot stabili interesante puncte de contact cu tinuturile invecinate ale Neamtului si Sucevei.

Cladirea care adaposteste astazi exponatele este tipul de casa din perioada interbelica, aproape disparut, din barne sau paianta, cu odaie de zi in stanga, odaie de curat in dreapta, tinda intre ele, sandrama in spate, prispa cu cerdac in fata si pe laterale.

Sala din stanga reda infatisarea unei camere taranesti cum asa rotunda, scaune trepied, lavita, asternuturi, paritare pe perete, stative in timpul iernii. In tinda sunt vitrine cu manuale scolare vechi, acte de identitate si proprietate, monede, decoratii, instrumente muzicale. Camera din dreapta, pe panouri si in vitrine, are expuse costume nationale, haine de lucru pentru vara si iarna, batiste si prosoape cu monograme, obiecte de uz casnic din lemn, vase de ceramica, etc.

Costumele nationale sunt prilej de a se vorbi despre participarea duminica si alte sarbatori la biserica si hora. Astfel la hora cei mai nerabdatori sa participe sunt tinerii, parintii vin sa-si admire odraslele, cei ce merg spre apusul vietii sa-si aduca aminte de tinerete, copiii sa alerge, toti sa schimbe pe cateva ceasuri de odihna si desfatare truda saptamanii incheiate.


Vizitatori - am avut de la scolile din vecinatate unde la randul nostru ne-am deplasat (Topile, Miroslovesti), straini in trecere prin Romania (judetul Iasi), iar cand la nivelul comunei sunt gazduite actiuni, in program este inclusa vizitarea bibliotecii, a scolii si a muzeului.

Niciun comentariu: